Soorten Polissen

  • Betaling bij de verschillende soorten polissen
    • U hebt een restitutiepolis. U kunt dan zelf kiezen met welke psycholoog/ psychotherapeut u gesprekken wilt hebben. U krijgt dan een rekening die u zelf betaalt. Deze rekening stuurt u samen met een verwijsbrief van uw huisarts naar uw zorgverzekering. De verzekeraar vergoedt dan grotendeels de kosten.
    • U hebt een naturapolis en u gaat naar één van de behandelaars waar uw verzekeraar wel een contract mee heeft gesloten. U krijgt dan alles vergoed en de rekening gaat meestal direct naar de verzekeraar.
    • U hebt een naturapolis, maar gaat naar een psycholoog/psychotherapeut die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. In dit geval zal de verzekering slechts een deel van de kosten vergoeden. De rechter heeft in hoger beroep (2012) bepaald dat dit 75% van het NZA tarief zou moeten zijn. De praktijk is blijkbaar nu zo dat meerder zorgverzekeraars dit hebben vertaald naar 75% van de gemiddelde gecontracteerde zorg. Dit vertaalt zich soms naar een niveau van 62-63% procent van het NZA tarief. Meestal is er wel een mouw aan te passen.