Apps en Nuttige Links

Apps psychische klachten

Er zijn tegenwoordig nogal wat apps ontwikkeld die mensen met psychische klachten kunnen gebruiken om beter om te gaan met deze klachten of om beter te gaan begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is. Er zijn ook apps die voorlichting en/of psycho-educatie bieden. Verder zijn er nogal wat apps die het welbevinden van mensen probeert te verhogen door bijv. ontspanningsoefeningen, mindfulness, meditatie, geleide fantasieën, aanzetten tot meer lichaamsbeweging.
 
Hieronder volgt een, natuurlijk niet volledige, opsomming
 

Apps die gebruik maken van techniek en methodes uit de cognitieve gedragstherapie.

Een bekende en vaak gebruikte methode uit de cognitieve gedragstherapie is het opstellen van een 5-G-schema. Het ondersteunt de bewustwording van wat er eigenlijk ‘van binnen’ gebeurt bij iemand in een bepaalde situatie. 5-G staat voor: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg. Het is toepasbaar bij verschillende psychische klachten en met name bij angst- en depressieve klachten.
 
Helaas blijken bij controle (31-01-2023) een hoop links niet meer te werken. De hieronder nog aanwezig linken zijn gecontroleerd. Wegens tijdsgebrek verwijs ik even naar de site waar app’s voor geestelijke gezondheidszorg getest worden. Verder zijn er vooral engelstalige app’s te vinden. 
 
Een engelse versie is CBT THought Diary die zeer goed door gebruikers wordt gewaardeerd.
 

Apps voor meditatie, ontspanning, geleide fantasie en mindfulness

 
Mindfulness Coach-app (gratis) van VGZ (voor IOS en Android). Een prettige app die je helpt de mindfulnessoefeningen in je dagelijkse leven te integreren (je kunt de oefeningen in je agenda laten zetten). 

Headspace verkrijgbaar bij Android  en bij Apple. Gratis, in het engels, er is ook uitgebreidere versie waarvoor je moet betalen. Headspace is the simple way to reframe stress. Relax with guided meditations and mindfulness techniques that bring calm, wellness and balance to your life in just a few minutes a day. Plus, we have meditations on sleep to help you create the ideal conditions for a good night’s rest.

Mindfulness app  (Verkrijgbaar bij Android en Apple  ). De mindfulness app stimuleert het trainen van mindfulness door meditatie en yoga oefeningen, praktische aanwijzingen en herinneringen gedurende de dag. Wordt in het algemeen goed beoordeeld.

Apps voor dagstructurering en registratie van emoties en gedachten

De link naar app Hoofdzaken werkt niet meer en leidt nu naar de website van psychosenet. Daar is wel wat aardige informatie te vinden.

Een alternatief is Daylio voor android.  kan je dingen bijhouden zonder te schrijven. Wordt omschreven als een dagboek, stemmingstracker het wordt door verschillende gebruikers al goed omschreven.

PsyMate (verkrijgbaar via  Android)
PsyMate is een app om je gedachten, gevoelens en gedrag in kaart te brengen. Dit helpt je om grip te krijgen op bepaalde lichamelijke en psychische klachten. Helaas schijnt het niet erg goed te werken.
 

Apps die vooral stemming bij houden

 

Een andere app  is Stemming Log wat ook goed wordt gewaardeerd: Google Play – Stemming Log

Een wat ingewikkelde app is eMoodsBipolar Mood Tracker, jammer gnoeg in het engels, maar wel de moeite waard vooral voor mensen met een bipolaire aandoening. 

Daybook

Daybook  (Android en Apple) stimuleert je om na te denken over wat je op een dag doet en welke invloed ervaringen en activiteiten hebben op je stemming en welke mensen op welke momenten belangrijk voor je kunnen zijn.

Mr Mood
Mr Mood is een simpele app waarin je kunt bijhouden hoe je je voelt. Met behulp van vijf verschillende emoticons geef je elke dag je stemming aan. In een overzicht zie je het verloop van je stemming door de tijd heen. Verkrijgbaar bij Apple, .
Via de GGZ-Appwijzer kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

 

Apps voor hulp bij crises, zelfmoordgedachten

BackUp(gratis voor IOS ).  BackUp is een mobiele applicatie die je houvast kan geven bij zelfmoordgedachten.Deze app van 113.nl bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. De app is interactief, dus je kunt er ook mee aan de slag als je BackUp wilt zijn voor iemand anders.
 
On Track Again(gratis voor IOS en Android). De Vlaamse organisatie ‘Zorg voor suïcidepogers’ heeft een app ontwikkeld om jongeren die een suïcidepoging hebben gedaan te helpen hun leven terug op de rails te krijgen. De app toont niet alleen de weg naar professionele hulp, maar laat ook zien wat je zelf kunt doen. Deze app reikt handvatten aan om moeilijke momenten door te komen. Je kunt er je eigen persoonlijke hulp-kit mee samenstellen.

Apps voor angst en paniek

PanicShield (gratis voor Android). PanicShield (Engelstalige app) is er voor mensen die last hebben van paniekaanvallen.  De app bevat 4 verschillende modules: 1. een gids (psycho-educatie), 2. ademhalingsoefeningen, 3. interoceptieve exposure en 4. external exposure. 
 
Sanvello (gratis voor IOS en Android) is een Engelstalige app die je helpt om je angst te lijf te gaan met oefeningen die gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie.
 
Vlieg App (betaald 3.99)  van Valk voor IOS en Android. Vrij uitgebreide app met veel informatie over angst in het algemeen en vliegangst in het bijzonder. De app bevat tevens informatie over vliegtuigen (statistieken) en tips die specifiek op vliegen betrekking hebben, zoals wat je moet doen bij turbulentie. Er zitten drie oefeningen op die je zelf kunt lezen of luisteren: een basissoefening, een uitgebreide oefening (20 minuten) en een visuele ademhalingsoefening. De meningen zijn verdeeld
 

Apps voor mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS)

 

De Stress Autism Mate (SAM) app is een wetenschappelijk onderbouwde gepersonaliseerde applicatie die gemaakt is voor en door mensen met een autismespectrum stoornis (ASS). 
SAM kan helpen om inzicht te krijgen in de dagelijkse en wekelijkse ervaren stress, maar ook in de activiteiten die gedurende de dag en week goed gaan. Door een dagoverzicht en een weekoverzicht te genereren van de stress en de daarbij ondernomen activiteiten kan er een goed beeld ontstaan van de momenten die goed gaan, die soms goed en soms slecht gaan, en die slecht gaan gedurende de dag. (Android )

Apps ter voorlichting en informatie
A walk through dementia van Alzheimer Research UK (gratis voor Android). Met een virtual reality-bril ervaar je de problemen van Alzheimerpatiënten.
Farmacotherapeutisch Kompas van Zorginstituut Nederland (gratis voor IOS en Android). In de app van het Farmacotherapeutisch Kompas (FK), dat eens in de drie maanden wordt geactualiseerd, staan alle in Nederland verkrijgbare geneesmiddelen (voorzien van adviezen en of zij dienen te worden voorgeschreven of niet), met uitzondering van informatie over homeopathie en sommige intramurale middelen. Het FK bevat daarnaast wetenschappelijke achtergrondinformatie en een link naar kosteninformatie.
 
Mindfulness Coach-app (gratis) van VGZ (voor IOS en Android). Een prettige app die je helpt de mindfulnessoefeningen in je dagelijkse leven te integreren (je kunt de oefeningen in je agenda laten zetten). 

Apps voor verbeteren van stemming

Headspace(de eerste 10 introductielessen van 10 minuten zijn gratis, daarna kan een uitgebreider pakket worden aangeschaft) voor IOS en Android. Headspace is een app voor begeleide meditatie/ mindfulness. Het betreft een cleane app, met een duidelijke uitleg, prettige lessen en een rustgevende stem. De app is in het Engels. 
 

Apps voor slaapregistratie

Er zijn verschillende apps voor het registreren van slaappatronen.
 
Android apps
Sleep as Android heeft een gratis versie en een betaalde (5,99). Gratis is ook Sleep Cycle .
SnurkLab (gratis) De naam zegt het al, registreert je snurken en geeft adviezen om het te verminderen.
Slaapgeluiden is een app met zgn. slaapgeluiden. Het zou helpen om je slaap te verbeteren, te ontstressen.  Je kan ook je eigen mix maken.
En er zijn er nog veel meer.
 
Apple (IOS) apps
Sleep Cycle is ook in app store verkrijgbaar.
Een andere is Sleepzy  analyseert slaappatronen en probeert je wakker te maken op een goed moment. 
Ook Snurklab  is bij Apple verkrijgbaar.

 

Apps voor doelgericht leven

NiceDay
NiceDay is jouw coach op zak. Met NiceDay kun je doelen stellen en behalen, leren wat jouw gedrag en gevoel beïnvloedt en indien gewenst hulp krijgen van professionals. Voor meer informatie over de app kun je kijken op https://niceday.app/nl/niceday/

Op IOS of op Play Store   verkrijgbaar

Persoonlijke gezondheidsomgeving

In je persoonlijke gezondheidsomgeving of persoonlijk gezondheidsdossier heb je toegang tot je eigen gegevens en kun je zelf gegevens vastleggen.
 
Quli
Quli is een app waarmee je je zorgdossier altijd bij de hand hebt, waarin je belangrijke momenten kunt vastleggen en kunt delen hoe jij je voelt. Ook kun je andere (medische) informatie delen met mensen voor wie het belangrijk is. Hierbij bepaal je zelf wat relevant is en wie wat van je mag weten. Kijk verder op Website

Via de GGD Appstore kun je kijken hoe de app wordt beoordeeld.

Betrekken familie/naasten

Project Netwerk
Vrienden en familie zijn belangrijk. Maar het is niet altijd makkelijk om je sociale netwerk te onderhouden. Project Network is een app die je gedurende 6 weken ondersteunt in het onderhouden en verstevigen van jouw sociale netwerk. Het is gemaakt door de Parnassia Groep

De app is verkrijgbaar bij Apple en Android.

Bijhouden van medicatie

Voor het dagelijks functioneren kan het zijn dat het nodig is om medicatie te gebruiken. Het is alleen niet altijd makkelijk om je medicatie op tijd te nemen. Onderstaande app kan je hierbij ondersteunen.

MedAlert is een app die je herinneringen stuurt als je medicijnen moet innemen. Je stelt zelf herinneringen in voor de momenten waarop jij medicatie moeten innemen. Hierbij kun je zelf aangeven welk medicijn en welke dosis je moet innemen, hoe vaak en wanneer.

Helaas kloppen de links niet meer (31-01-2023). Wordt nader gecheckt.