Ankeroefeningen

Ankeroefeningen

Mensen met een vorm van angststoornis bijv. PTSS hebben soms last van het niet goed in het hier en nu kunnen zijn. Het kan zijn dat je dan jezelf ervaart als verdoofd zijnde, alsof dingen om je heen wat in de mist zijn, of dingen op afstand ervaart. Vaak is er dan de ervaring dat je dingen niet echt beleefd, alsof het langs je heen gaat.

Om meer in het hier en nu te komen kan je verschillende oefeningen doen zoals een ankeroefening:

Een ankeroefening is bedoeld om ‘ankers’ te ontdekken in je eigen woning, je eigen woning die je kunnen helpen om juist in het hier en nu te komen. Het is goed om deze oefening te beginnen als je redelijk in het hier en nu bent.

“Loop op je gemak rond in je eigen woning, kijk goed rond, kamer voor kamer,  en let op de verschillende dingen die je kan waarnemen. Dingen die je kan zien, geuren die je kan ruiken, de geluiden die je kan horen. Raak dingen aan en sta stil bij hoe ze aanvoelen. Let met name op dingen die je helpen om te je te verbinden met het hier en nu en die in principe fijn zijn om te zien, te horen, aan te raken. Je kan bijvoorbeeld muziek aan zetten waardoor je beter contact maakt met het hier en nu maar ook de radio aanzetten om een nieuwsprogramma te horen. Probeer voor de kamers waar je komt een paar dingen (‘ankers’)  te vinden die je helpen weer het contact te herstellen met het hier en nu. Het helpt als je die dingen opschrijft en en in de dagen erna ze nog eens naloopt”.

Iets anders is om iets speciaals uit te zoeken wat je kan helpen om in het hier en nu te komen of het contact met het ‘hier en nu’ te verbeteren.

Daarbij is het belangrijk dat dit ding een sterke connectie heeft met het heden. Dus een uitstekende gelegenheid om iets nieuws aan te schaffen :-;.

Denk dan aan iets wat je bij je kan dragen of makkelijk mee kan nemen en ergens kan neerzetten, terwijl je bijvoorbeeld aan het werk gaat.